Blog

Mennyi időt szánjuk a fotózásra?

img_1821csillaguzman_1282

Így az esküvői szezon kellős közepén nagyon érlelődött bennem az, hogy nem árt, ha „papírra” vetem ezeket a magvas gondolataimat a páros fotózás időtartamának hosszával kapcsolatban. A szolgáltatók és a párok körében is az a szóbeszéd terjed, hogy nekem elég akár 15-20 perc is ahhoz, hogy „csoda” képeket készítsek, de azért én ezt cáfolnám, tudnék némileg vitatkozni az ügyben. Vannak párok, akikkel simán elegendő lehet ilyen rövid idő, pláne ha a tökéletes fényviszonyok között kapjuk azt a negyed órát, de ez tényleg nagyon ritka és nagyon függ attól is, hogy mik az igények és az elvárások az elkészült fotókkal és a mennyiségükkel szemben.

Két eshetőség szokott fennállni. Az egyik az, amikor külön napon van a párfotózás (kreatív), de erről nem is írnék olyan sokat, mert akkor lazán rendelkezésre áll 2-3 óra (ennél többet azért nem szoktam javasolni, mert bármennyire is próbálja az ember természetesen és lazán vinni ezeket a sessionöket, az ennél hosszabb időt úgyis elunná szinte mindenki), ebbe az időtartamba belefér akár két helyszín és ja… a naplemente körüli órákat lehet megcélozni (beleértve a szürkületet), ami… valljuk be, a tökéletes időzítés.

Az utóbbi időben viszonylag kevés párom választja a külön napos fotózás lehetőségét, mert valószínű a hátuk közepére sem kívánják az újabb macerát a „beöltözéssel”, készülődéssel… pedig amúgy jó buli, állati laza hangulatban, kötetlenül, mindenféle stresszfaktort kizárva. Tehát a másik eshetőség az aznapi fotózás.  A felszabadult hangulat talán a szertartás utáni időszakban van a leginkább a csúcson (leszámítva a bulit). Ekkor tényleg elég tud lenni fél óra (a magam nevében beszélek) ahhoz, hogy elkészítsük a beállított fotókat szép fényben, lendületesen. A gratulációk, pezsgőzés után lazán meglóghatunk egy kis időre, tapasztalatom szerint a násznép tökéletesen boldogul – ha van ceremóniamester, ha nincs – , megnézik a dekorációt, beszélgetnek, megkeresik a helyüket, polaroid képeket készítenek, vendégkönyvbe írnak, kvízt töltenek ki stb.

img_4845vivikiemelt

Nem prioritás a beállított fotózás, akkor vagyok igazán boldog egy sorozattal, ha szépen meg tudtam örökíteni azt a hangulatot, ami ott és akkor a levegőben volt és ha az aznap készített párfotókkal egy kerek, kompakt kis sorozatot tudok átadni a párnak.

Többször előfordult, hogy a párok kihangsúlyozták, hogy ők nem szánnak külön időt a saját fotózásukra, de így, hogy ez előre kommunikálva van/volt, tudom, hogy alapvetően nincs is igény ezekre a fotókra, így alkalomadtán 1-1 percet kínoztam csak őket, amikor valami olyan szöget, fényt, bármit megláttam, hogy nem bírtam magammal.

Viszont amikor valaki konkrétan napirendi pontra tűzi a fotózást az esküvő napján, ott egyértelmű az elvárás, hogy szép, meghitt, intim képek készüljenek a párról. Nem egy darab, nem öt darab… hanem legalább egy minisorozat. Az aznapi fotózásnál szükségem van minimum fél órára. Fél órára tisztán, lehetőleg ott helyben, autózgatás nélkül. Nem a videós(ok)sal osztozkodva rajta, mert akkor ugyanúgy nem fogunk tudni elmélyülni a folyamatban, hiszen ötpercenként ki kell zökkenni mindenkinek belőle, át kell adnunk egymásnak a pályát. Mindenkinek jobb így (a videósoknak is, ha igényt tartanak párfotózós vágóképekre… és valljuk be, kellenek azok egy szép kisfilmbe), a pár is elégedettebb lehet a végeredménnyel.

Nem mindenkinek megy csettintésre az oldódás a kamera előtt. Ehhez is percek kellenek. Kinek fél perc, kinek 10-15… az értékes képek pedig ezután készülnek.

blankabarni_kreativ_334szandralevi_eskuvo_986zsofiadi_0650zitakristof_0952

2017_07_08_barbibalazs_1013

eszterandre_ff_468

Nincs hozzászólás
Szólj hozzá